Traumeforløsende LysTerapi
Traumeforløsende LysTerapi
Lys har alle dage haft betydning for vores liv.
Uden lys, er der ikke noget, der kan leve. Lys har ført til nye energikilder, livreddende behandlinger og mange andre spændende opdagelser - herunder traumeforløsning🌞
Om kurset
Traumeforløsende Lysterapi er en kombination af flere teknikker - lys- & farveterapi med aspekter fra auriculoterapi/øreakupunktur, åndedrætsterapi og TFT/EFT. Det lyder måske kompliceret, men det er faktisk en enkel teknik at lære og bruge.
Hvem har glæde af at give og modtage disse behandlinger
Jeg har brugt teknikkerne i mange år i min psykoterapeutiske praksis, i mit arbejde i psykiatrien, på familie og venner. Og på mig selv.
Jeg har behandlet mange forskellige problemer/traumer fra voldsomme traumer, fobier, psykiske ubehag i konkrete situationer, eksamensangst, stressede situationer/tilstande, søvnproblemer - og mennesker, som har svært ved samtaleterapi, som fx små) børn eller hvor det er for uoverskueligt eller angstprovokerende at tale om ubehaget.
Så dette kursus henvender sig til alle behandlere med fokus på traumeforløsende behandlinger. Du kan fx være psykoterapeut, psykolog, akupunktør, massør eller zoneterapeut. Eller du kan have en sundhedsfaglig baggrund som f.eks. socialpædagog, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, læge, o.l.
Og det er også relevant, hvis du “kun” ønsker at kunne hjælpe dine nærmeste.
Behandling, der kan foregå med eller uden ord
For nogle mennesker, kan det at skulle sætte ord på et fysisk eller psykisk ubehag virkelig være svært. For nogle kan det opleves grænseoverskridende, uoverskueligt, for pinligt eller bare helt umuligt at skulle fortælle om ubehaget. Andre har sproglige udfordringer. Med denne teknik er det ikke nødvendigt at dele den information med behandleren, for at behandlingen har sin effekt. Ofte oplever jeg, at klienten efter behandlingen og ubehaget er bragt til ro, ikke længere har svært ved at italesætte det, der gav ubehaget - men det er der ikke nogen forventning eller krav om at skulle.
Når du bruger traumeforløsende lysterapi bevæger du dig dybt ind i grundlæggende traumer og opløser forbindelsen til traumet. Det betyder at klienten ikke længere er fastlåst af sin oplevelse og kan bevæge sig frit. Man kan stadigvæk huske sine oplevelser, med de er ikke længere blokerende for udvikling eller regenerering, hvad enten de er fysiske eller psykiske.
Det får du på kurset
-
På kurset lærer du teknikken “Traumeforløsende Lysterapi”, hvor du arbejder med lys og farver.
-
Du træner teknikkerne på og med dine medkursister.
-
Du får direkte supervision af underviser.
-
Har du efterfølgende lyst til at nurde mere med lys- og farver i dine behandlinger, ser vi også på, hvilke redskaber, der kan være nyttige at investere i
Med i prisen er:
- Kursus med undervisning og træning med direkte supervision fra 10 til 17.
-
Kaffe, te, snacks er inkluderet i prisen. Frokost medbringes eller købes i en af de mange caféer eller supermarked rundt om hjørnet.
-
Du får en manual, som du kan følge i dine efterfølgende behandlinger - og en start-up-kit med det nødvendige udstyr til at lave behandlingerne, du lærer på kurset (du har ikke brug for andet, end det du modtager på kurset).
- Du får efterføgende adgang til Facebookgruppen, hvor der deles, nurdes og gives supervision. Du inviteres ind i en lukket Facebook-gruppe med alle de andre, der har været på kurset - her kan du stille spørgsmål og dele erfaringer, viden og praktiske ting - Nina Schiøtz og Jesper E. D. Andersen er begge aktive i gruppen.
Om Underviser:
Nina Schiøtz er Reg. Psykoterapeut MPF og efteruddannet i ChromoTherapy v/Rikke Godthjælp i 2014 og siden v/Daniel Asis og Raquel Solvey i 2017 og 2019. Læs mere om Nina i studiehåndbogen eller under fanen “undervisere”.
Hvorfor er traumeforløsende lysterapi så effektivt?
Der er faktisk en teknisk forklaring på, hvorfor lysterapi er en effektiv behandlingsform!
Når lys og farver rammer vores hud, så reagerer vores nervesystem. Lys er nemlig fotoner, og når de rammer vores hud, så reagerer vores nervesystem som ved en blid berøring. Lyser du eksempelvis på armen, vil informationen løbe via dine nervetråde gennem din arm ind til din rygrad, hvilket også kaldes dit Central NerveSystem. Fra CNS løber informationen videre op gennem din hjernestamme, videre til din hjernebark og til dit limbiske system. På hjernebarken er hele din krop afbildet, og herfra vil kroppen opfatte smerte og reagere på behandling af smerte. Dit limbiske system er en samling af kirtler inde i midten af din hjerne, som regulerer dine hormoner og dermed også dit humør. Derfor kan lys påvirke både din fysiske krop og din sindstilstand. Lys og farver er fantastiske til at behandle både smerter i kroppen og traumer, hvis symptomer du oplever fx angst, stress, depression samt mange andre lidelser i din krop.
Andre former for behandlinger med lys
Vinter- og sæson-betonet depressioner: Nogle studier har antydet at lysbehandling, specielt med brug af lyskasser som efterligner naturligt sollys, kan have en positiv effekt på humøret og lindre symptomer på depression, særlig sæsonafhængig depression.
Søvnforstyrrelser: lysbehandling kan anvendes til at regulere døgnrytmen og behandle søvnforstyrrelser som jetlag, søvnløshed og søvnfaseforstyrrelser.
Hudproblemer: visse hudproblemer som eksem og vitiligo er blevet foreslået som potentielle kandidater til lysbehandling. Fx kan småbåndet UBV-lys bruges til at behandle visse typer eksem.
Lys spiller også en vigtig rolle i mange livreddende behandlinger.
Her er nogle eksempler:
Fotodynamisk terapi (PDT): PDT bruger en kombination af lys og en fotosensibiliserende medicin til at ødelægge kræftceller eller bakterier. Fotosensibilisatoren aktiveres af lys af en bestemt bølgelængde, hvilket fører til dannelse af reaktive iltarter, der angriber og ødelægger de sygdomsfremkaldende celler.
Laserterapi: Laserterapi anvender en intensiv lysstråle af en bestemt bølgelængde til at behandle forskellige medicinske tilstande. Det kan omfatte fjernelse af hudlæsioner, behandling af øjensygdomme som grøn stær eller diabetisk retinopati og endovenøs laserbehandling af åreknuder.
Lyskardiografi: Lyskardiografi er en ikke-invasiv metode til at vurdere hjertefunktionen ved hjælp af lysdetektorer. Det bruger reflekteret lys fra hjertevævet til at måle ændringer i blodvolumen og pulsationer i forskellige dele af hjertet. Dette kan give vigtig information om hjertefunktionen og hjælpe med diagnosticering af hjertesygdomme.
Fototerapi: Fototerapi bruges til behandling af forskellige hudsygdomme som psoriasis, eksem og visse former for gulsot hos nyfødte. Det indebærer udsættelse af huden for specifikke bølgelængder af lys, normalt ultraviolet lys, enten ved hjælp af specielle lamper eller sollys, under kontrollerede betingelser.
Disse er blot nogle få eksempler på, hvordan lys bruges til livreddende behandlinger. Der er mange andre anvendelser af lys i medicinsk praksis, herunder billeddannelsesteknikker som fluorescensbilleddannelse og optisk koherenstomografi (OCT), der hjælper med diagnosticering og overvågning af forskellige sygdomme.
Det er stadig en “ung” behandlingsform, hvor der på verdensplan forskes i de mange nye spændende resultater.
Er du nysgerrig på flere behandlingsformer, hvor lys, lyd og farver indgår kan jeg anbefale, at du læser mere på International Light Association ILA’s hjemmeside.
Behandlingsformen, du lærer på dette kursus træder ikke i stedet for lægehjælp. Det er altid anbefalelsesværdigt at søge egen læge, hvis du har nogle af ovenstående symptomer.
Vil du vide mere om kurset er du altid velkommen til at kontakte os på kontor@stpt.dk
Vi glæder os til at se dig
DATOER
Traumeforløsende Lysterapi
DATOER i 2025
NIVEAU 1
Dato: 1. marts 2025 - 10.00-17.00 (Hellerup) udsolgt
Dato: 6. april 2025 - 10.00 -17.00 (Skødstrup v/Århus) udsolgt
Dato: 30. april 2025 - 10.00-17.00 (Hellerup)
Dato: 22. juni 2025 - 10.00 -17.00 (Hellerup)
Dato: 8. september 2025 - 10.00 -17.00 (Skødstrup v/Århus)
Dato: 3. september 2025 - 10.00 -17.00 (Hellerup)
Dato: 3. november 2025 - 10.00 -17.00 (Hellerup)
Dato: 10. november 2025 - 10.00 -17.00 (Skødstrup v/Århus)
NIVEAU 2 (overbygning på Traumeforløsende Lysterapi 1)
Dato: 23. maj 2025 - 10.00 -17.00 (Skødstrup v/Århus) pt venteliste
Dato: 26. oktober 2025 - 10.00 -17.00 (Hellerup)
Dato: 8. december 2025 - 10.00 -17.00 (Skødstrup v/Århus)
STEDER:
(Hellerup)
STPT, Hellerupvej 10, baghuset 2. sal - 2900 Hellerup
(Skødstrup v/Århus)
c/o NU'et, Bakketoften 24, 8541 Skødstrup v/Århus
Pris:
Lysterapi-NIVEAU 1 = 1.695,- (inkl. startup-kit).
Lysterapi-NIVEAU 2 = 1.895,- (inkl nyt filter)
Underviser:
Nina Schiøtz, Reg.Psykoterapeut, MPF
Her kan du læse en artikel om hvordan farver påvirker os - og hvad farvede briller kan gøre for os.
Kan farver og farvede briller vende humøret?
Når foråret kommer, uret er sat på sommertid, det grønne og de mange farver fra forårsblomsterne bryder naturens vinterdragt, påvirker det vores humør.
Det er ikke et tilfælde. Mennesket fascineres og stimuleres af farver gennem naturen, kunst og mode. Også videnskaben har de seneste årtier haft fokus på den helbredende effekt af lys, lyd og farver.
Har du lyst til at forstå, hvad det betyder for dig, så læs med her.
Forskellen og sammenhængen mellem lys og farver
Dagslys fra solen eller en genial efterligning af dagslys i form af en elpære indeholder alle regnbuens farver. Gennem lys bades vi i alle regnbuens farver. Når lys rammer huden, opfatter huden ikke lyset som hvidt. Huden opfatter hver enkelt farve for sig, fordi farverne i lyset, alt efter om de er varme eller kolde har en forskellig bøjningsgrad. Når lys skinner igennem vand, bøjes det på samme måde, så farverne placerer sig i en rangorden med de varme farver øverst og de kolde farver nederst som i regnbuen.
Hjernen lader sig let stimulere af lystes farver gennem øjnene, fordi lys er et kendt element i menneskets udvikling. Lysets vibrationer går igen i nervesystemets vibrationer, så der er noget familiært imellem lys og mennesket. Nervesystemet er bl.a. et åbent system, der lader sig stimulere af lys udefra og magnetisme inde fra jordklodens kerne. Derfor kan lys betragtes som en slags medicin. Når lys, eller fraktioneret lys i form af farver rammer øjnene aktiveres forskellige fotoreceptorer i nethinden specifikt afhængigt af bølgelængden og intensiteten af lyset og farvernes renhed. Signaler dirigeres nu langs visuelle baner til hjernen og påvirker biologiske og fysiologiske systemer. Farvesignaler administreres ikke kun i området af hjernen, som er ansvarlig for visuelle aktiviteter, men også i de områder hvor følelser, sanser og instinkter er funderet.
En farvet brille, som placeres foran øjnene, har en specifik påvirkning af hjernen. Denne videnskab stammer fra oldtiden. I dag anvendes både lysbehandling eller farvede briller på hospitaler og i forskellige terapier, hvor den markante effekt er opdaget.
Dårligt humør – træt – orker ikke. Kan de farvede briller gøre en forskel? Effekten af farverne er umiddelbar!
Tilbage i tiden anvendtes lys som medicin. Da var det kendt, at et spædbarn skal hen i lyset, hvis ikke leveren er kickstartet ved fødsel. Lyset kan få leveren i gang!
Hudlæger har anvendt lysbehandling i 100 år (Ingold, 2015). En vinterdepression kan behandles med dagslys i timerne, hvor solen står højt på himlen. I en metaanalyse (Lam et al., 2019) påvises at supplerende lysbehandling reducerer symptomer på bipolar depression. Lysbehandling er tillige effektivt mod generelle søvnproblemer (van Maanen et al., 2016) og har effekt på immunsystemet (González et al., 2016).
Lyset i fysisk perspektiv
Lys er et elektromagnetisk spektrum af bølgelængder der måles i nanometer (400-700). Lys består af tre komponenter rød, grøn og blå. Disse farver kaldes rene eller primære farver. Hvis de tre farver optræder samtidigt med samme styrke, er lyset hvidt. Der findes også tre sekundære farver, som fremkommer ved at blande to primære farver ligeligt.
Følg døgnrytmen med lys om dagen og mørke om natten
Lyset vækker os om morgenen. De kolde blå farver især stimulerer og vækker hjernen. Er du træt om morgen? Gå ud i dagslys, under elektrisk lys, eller tag en blå brille på, mens du spiser morgenmad! Det er omvendt gunstigt at modtage de varme nuancer som i solnedgang om aftenen. Disse farver forbereder kroppen på at geare ned og flade i søvn. Aktiver natskærm på TV, PC og mobil om aftenen. Sluk for skærme og undgå belysning i hjemmet op til to timer inden sengetid, for de som har søvnproblemer. Slå lyset helt fra om natten og brug evt. mørklægning. Eller brug en ”søvnbrille” inden sengetid.
Varme farver er udvidende og kolde farver er sammentrækkende.
Farvede brillers anvendelse i hverdagen
Farvede briller anvendes mod alle former for nedtrykt stemning eller humør
Fremgangsmåde:
- Først defineres hvilket problem der ønskes behandlet. Jo skarpere problemet kan defineres, des større effekt har de farvede briller. Definitionen kunne være: Jeg er…. Jeg føler mig…. Eller hvis det drejer sig om en erindring. Jeg var knust. Jeg følte mig magtesløs.
- Når en definition af en følelse er defineret siges den højt på modersmål, så man hører sætningen. Der fokuseres på kropsfornemmelsen her og nu medens man siger sætningen. Hvis sætningen rejser en kropsfornemmelse, testes alle briller, hvor man siger sætningen med hver brille på og mærker kropsfornemmelsen.
- Ud af 10 farvede briller vil en eller flere briller forstærke den belastende kropsfornemmelse og en eller flere vil lette eller fjerne den, mens en eller flere ikke påvirker kropsfornemmelsen. Den eller de briller som reducerer eller fjerner kropsfornemmelsen bæres 10-20 minutter eller indtil kropsfornemmelsen ikke kan genkaldes.
Erfaring med terapibrillerne
Akademisk præstation
En ung mand arbejder med afslutningen af en stor akademisk opgave. Han er tidspresset, orker ikke mere, men prøver de farvede briller. Med den grønne brille kan han ikke længere mærke, at han ikke orker eller ikke føler han kan. Han mærker at han godt lige kan klare opgaven, beholder brillen på, opretholder koncentrationen i 10 timer og præsterer akademisk bedre og mere koncentreret end nogensinde. Dagen efter gentager han 10 timers koncentreret arbejde på opgaven.
Sorg
En kvinde bliver forladt af sin kære. Det gør ondt i kroppen i to måneder. Hun mener, smerten er for stor til, at de farvede briller kan påvirke. Hun prøver alle 12 farver. Med farven magenta for øjnene forsvandt den fysiske følelse af smerte i kroppen. Hun tænkte efter få minutter med denne farve foran øjnene. Hvorfor skulle han blive hos mig, når han ønskede noget andet. Jeg skal da ikke have en, som ikke ønsker mig. Den fornuft brillen aktiverede, forsvandt ikke igen. Sorgen og ømheden i kroppen kom aldrig igen.
Historisk erfaring med farvers specifikke effekt
Rød: Varme, hormonel stimulation
Orange: Glæde, selvtillid, optimisme, antidepressiv
Gul: Optimisme, selvtillid
Grøn: Hjernestimulation og metabolisme
Mørk grøn: Selvkontrol, harmoni, håb, vækst
Cyan: Ro, åbenhed
Blå: Kommunikation, kreativitet vitalitet
Indigo: Sindsro, stilhed, forståelse, fantasi
Violet: Inspiration, kreativitet
Pink: Modvirker angst, stress, aggression, afslappende
Magenta: Beroligende, afslappende
Lilla: Søvnfremmende, smertereducerende, afslappende
Der findes mange udgaver af farvede briller. Nogle brillesæt indeholder syv par briller, de fleste sæt indeholder 10 par med forskellige farver.
Du kan også prøve en "Sovebrille – optimistbrille – natvisionsbrillen" - den er gul og kan købes på internettet.
1. Sovebrillen.
Tag den på to timer før sengetid. Den må ikke tages af et sekund før lyset slukkes. Når du sover igennem reduceres de to timer lidt efter lidt til få minutter.
2. Optimistbrillen
Det gule brille stimulerer til optimisme og selvtillid.
3. Natvisionsbrillen.
Modvirker natteblindhed. Anvendes når man kører bil om natten.
Referencer:
González Maglio, D.H., Paz, M.L. and Leoni, J., 2016. Sunlight Effects on Immune System: Is There Something Else in addition to UV-Induced Immunosuppression?
Ingold, N., 2015. Das gesunde Licht der Moderne – Kellogg vs. Finsen oder die kontroverse Ausrichtung der Lichttherapie um 1900.
Lam, R.W., Teng, M.Y., Jung, Y.E., Evans, V.C., Gottlieb, J.F., Chakrabarty, T., Michalak, E.E., Murphy, J.K., Yatham, L.N. and Sit, D.K., 2019. Light Therapy for Patients With Bipolar Depression: Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Canadian Journal of Psychiatry, Available at: <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31826657.
van Maanen, A., Meijer, A.M., van der Heijden, K.B. and Oort, F.J., 2016. The effects of light therapy on sleep problems: A systematic review and meta-analysis. Sleep Medicine Reviews, Available at: <http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26606319.
Yves Rouxeville, 2006. Øreakupunktur med personligt præg. Holstebro: Ny Energi.
Hold dig opdateret på vores uddannelser, kurser og seneste nyt indenfor traumeforløsende psykoterapi
Få informationer og nyheder om vores banebrydende psykoterapeutuddannelsen og alle de spændende fag vi underviser i.
Vi deler også gerne ud af vores viden om traumer og forløsning af traumer.
Skolen For Traumeforløsende Psykoterapi
STPT er medlem og evalueret af FaDP - Foreningen af Danske Psykoterapeuter
Ring til os
Man-fre 8:00-9:30
(+45) 70 60 30 21
Adresse Sjælland
Hellerupvej 10
Baghuset 2. sal
2900 Hellerup
Adresse Jylland
Søndergade 11,
Assentoft
8960 Randers SØ